Miscellany:
De bevrijding van het mecenaat

Abstract

Mecenaat is in opkomst in de Nederlandse beeldende kunst. Van een paar tientjes tot vele miljoenen, gulle gevers strooien met geld en goodies. Succesverhalen en excessen halen vaak de krant; een grote prijs, een geliefd standbeeld, een geval van belastingontduiking. Maar over de grotere structuren van het mecenaat als fenomeen gaat het bijna nooit. Welke belangen drijven de onstuimige opkomst van mecenaat in Nederland? Hoe verandert filantropie het kunstaanbod? En wat doet de steeds ingewikkeldere ‘mix’ van publiek en privaat geld met de machtsverhoudingen in het veld? Platform Beeldende Kunst deed twee jaar lang onderzoek naar mecenaat in Nederland en bracht de resultaten samen in De bevrijding van het mecenaat. De acht teksten in deze reader vormen een venster op de discussie rond mecenaat in de afgelopen vijf jaar, dat kan helpen het publieke debat tot een hoger niveau te stuwen. Weg van een focus op successen en excessen. Weg van moralistisch getouwtrek. Naar een politiek van mecenaat.
Preferred Citation
BibTex
Redactie Door; Eckenhaussen, Sepp(Hg.): De bevrijding van het mecenaat. Amsterdam: Institute of Network Cultures 2023. DOI: http://dx.doi.org/10.25969/mediarep/22075.
@BOOK{Redactie Door; Eckenhaussen2023,
 title = {De bevrijding van het mecenaat},
 year = 2023,
 doi = "\url{http://dx.doi.org/10.25969/mediarep/22075}",
 editor = {Redactie Door and Eckenhaussen, Sepp},
 volume = 49,
 address = {Amsterdam},
 series = {Theory on Demand},
 publisher = {Institute of Network Cultures},
 isbn = {978-90-833282-5-6},
}
license icon

As long as there is no further specification, the item is under the following license: Creative Commons - Namensnennung - Nicht kommerziell - Weitergabe unter gleichen Bedingungen